Hunder i omplasseringsalder

Etter å ha engasjert meg en del i hundemiljøet de siste fire årene, synes jeg det er påfallende mange hunder som omplasseres i en alder av 9 - 15 måneder. Min teori er at mange av disse hundene blir omplassert fordi de har begynt å utagere, blitt større og vanskeligere å kontrollere. Hunden er ikke lenger en uskyldig valp som gjør litt valpestreker, men en stor hund som fortsatt gjør valpestreker og som i tillegg har begynt å sette seg opp mot eierne. Var det ingen som fortalte dem at hundene ble store, at de går inn i puberteten og kan bli like vanskelige som barn i trassalder? At hunden kan være vanskelig i en periode fra rundt året til den har fylt to, kanskje tre år, er da allment kjent. I denne perioden har jo hunden nesten "glemt" alt den har lært. Den har i hvert fall ikke tenkt å bruke noe av det! Nesten som en tenåring, som også ønsker å løsrive seg og utforske verden på egen hånd.
Det er jo derfor man må begynne tidlig å prege valpen sin. Man må gå på valpekurs, begynne å trene på hverdagslige lydighetsøvelser som f.eks at valpen ikke skal hoppe når den treffer på folk. All treningen som gjøres mens hunden er valp, gjøres for å forebygge den perioden de går inn i når de nærmer seg året. Valpen/unghunden kan da likevel slå seg vrang, men da har man likevel bedre kontroll enn om man gir frie tøyler til den søte valpen. For jeg tror nok at mange ikke innser at når de  kjøper hund, så blir den faktisk voksen. Den kommer ikke til å være valp særlig lenge, og det meste av tiden den skal tilbringe hos sin familie, er som voksen hund. Valpen er søt og uskyldig, helt til den har vokst seg til 3 ganger sin størrelse, men fortsatt er valp i hodet. Da blir den vanskelig å kontrollere, og så blir den omplassert. Jammen er det godt vi ikke kan gjøre det med tenåringene våre!
Jeg vet at mange oppdrettere er gode til å forklare at hunden kan leve fra 8 - 17 år og at når man skaffer seg hund, må man tilpasse livet sitt til det å ha hund. Men, hvor mange oppdrettere forteller at hunden i en alder av 9 - 15 måneder, kan slå seg totalt vrang? Hos store hunder er dette enda viktigere enn hos små hunder, siden store hunder faktisk kan gjøre stor skade om de får herje vilt. De etablerer adferdsvansker, på lik linje med barn, om de ikke får den rette oppdragelsen. Er dette så vanskelig å forstå??
Hva trodde du? At du fikk en ferdig dressert hund som ikke kom til å prøve seg på noe? At den aldri kom til å prøve å klatre litt på rangstigen?
Jeg mener i alle fall at dette er et voksende problem de rette instansene bør ta tak i, sånn at vi unngår så mange omplasseringer, og i verste tilfelle avlivinger, av helt friske, mentalt sunne hunder.

Kommentarer

Populære innlegg